Ezt Nézzétek A Magyar Kultúra Napja

A Magyar Kultúra Napja.   Január 22.

A magyar kultúra napját 1989 óta minden évben január 22-én ünneplik határainkon innen és túl, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát.

KULTÚRA. Művelni ige. Eredeti értelmében. A kultúra fogalmának különböző értelmezései vannak, de a magyar kultúra tartalmát adják a régmúlt és a hagyományok, az olyan értékeink, mint a történelmünk, a zenénk, az irodalmunk is.

„A kultúra nem ismerethalmaz, amelyet zsákolnak, tengelyen vagy hajón átszállítanak a szomszéd országba. A kultúra egy nagy néptest életében kialakult szellemi és erkölcsi szokásjog: ízlés, etikett, gondolkozásmód, amelyben éppolyan otthonosan kell éreznünk magunkat, mint a bőrünkben. A műveltség nem ünneplő ruha, melyet hordani kell. A műveltség a helytállás eszköze, a kifejezés szerszáma, a vállalkozás fegyverzete.” (Németh László író)

Erre a napra (de valójában többre is!) szeretnék ajánlani olyan eseményeket ,amelyeket remélem mások is szívesen látogatnának.

Könyvkultúra

Az Országos Széchényi Könyvtár

Központban a Pray-kódex – A magyar kultúra napja 2022

  1. január 21-én a Pray-kódex díszmásolatának készítéséről szóló előadással és a kódex digitalizálásának folyamatát végigkísérő bemutatóval, valamint épület- és raktársétákkal, restaurátorműhely-bemutatókkal várjuk látogatóinkat.

https://www.oszk.hu/hirek/kozpontban-pray-kodex-magyar-kultura-napja-2022

(sajnos a helyek nagyon gyorsan megtelnek),de az érdeklődők számára van egy érdekesség

„Látjátok feleim…” című film A magyar kultúra napján az M5 televízióadó műsorán

Az OSZK számos munkatársának együttműködéseképpen létrehozott „Látjátok feleim…” című 70 perces dokumentumfilmet vetíti az M5 tévécsatorna 2022. január 22-én 21 órakor. A filmben látható lesz az első összefüggő magyar nyelvemlék, a Halotti beszéd és könyörgés, és a nézők végig kísérhetik a nyelvemléket tartalmazó Pray-kódex díszmásolata elkészítésének hosszú folyamatát is.

Kultúra a Múzeumban

Magyar Nemzeti Múzeum

MAGYAR KULTÚRA NAPJA 2022-BEN IS A NEMZETI MÚZEUMBAN!

Január 22.

13.00 Mesélő falak – Épülettörténeti séta

14.00 Exkluzív tárlatvezetés az Ars et virtus. Horvátország és Magyarország: 800 év közös kulturális öröksége című kiállításban Szende László kurátori tolmácsolásában!

15.00 „A leghosszabb század nagyjai” – A 19. század története

https://mnm.hu/hu/muzeum/hirek/magyar-kultura-napja-2022-ben-nemzeti-muzeumban

Remélem mindenki  talál   valamilyen érdekességet.

Tartalmas időtöltést kívánok !

Billédi Andrea Zsuzsánna

 

  • Kovács Csilla szerint:

    Köszönöm, hogy így csokorba szedted ezeket a tartalmasnak ígérkező eseményeket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük