Ezt nézzétek.Magyar Menyasszony

Magyar Menyasszony a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Publika Klub kis csoportunk múzeumi tárlatlátogatásra gyűlt össze március 12-én. Korábban már felkeltette érdeklődésünket a sajtó a Magyar Menyasszony kiállítás iránt, kíváncsiak voltunk, vajon valóban különleges látványban lesz-e részünk. Nem csalódtunk.

A kiállítás fantasztikus! Rendkívüli élményben részesültünk!

Már a kiállítás bevezető oldalain meglepődünk, hogy milyen nagy korszakot, ölel át a bemutató. Évszázadok eseményei tárulnak elénk a kiállított esküvői öltözékekből. A jegyespárok, házaspárok nemcsak ruházatukat tárják elénk, hanem életrajzuk, a korrajz is megjelenik a leírásokban.

Ötszáz éven át ívelő időszak ötszáz kiválasztott jegyespárjának, házaspárnak a történetével ismerkedhetünk meg Főúri, királyi történetektől kezdve egyszerű polgári szereplőkön keresztül nemcsak az egyéni történetek tárulnak elénk, hanem a történelem,  a szereplők korába is belelátunk.

Elénk tárul egy Habsburg főhercegnő, Mária Krisztina Báthory Zsigmond erdélyi fejedelemmel kötött házasságának története, amely sajnos kudarccal végződött a fejedelem impotenciája miatt.

A főhercegnőről csodás öltözékben készült festményt láthatunk.

Elénk tárul a hős költő, Petőfi Sándor és szerelmes hitvesének arcképe is, Barabás Miklós festményei. Szendrey Júlia leveleiből is láthatunk.

A gyermekházaspár, Esterházy Orsolya és Esterházy Pál története jelzi a főúri vagyonok egyben tartásának erőfeszítéseit. A férj a menyasszony anyjának féltestvére és egyben anyjának mostohatestvére volt. Tizennyolc gyermekük született, Orsolya férje karjai közt halt meg mindössze 41 éves korában.

Erzsébet királyné, Sisi és I. Ferenc József csodás esküvőjét, Erzsébetet menyasszonyi ruhában láthatjuk, nem követte boldog házasság.  Sisi életéről, fiának, Rudolfnak életéről megannyi regényes, tudományos műből olvashatunk.

23 évi vadházasság után esküvő a börtönben, négyhónapnyi házasság. Ez Bajcsy –Zsilinszky Endre, a nemzeti ellenállást szervező politikus és felesége Benda Mária története. Bajcsy- Zsilinszkyt kivégezték, felesége még harminc évig élt özvegyen.

Mind az ötven történetet nem tudom ismertetni, meghaladja a rendelkezésemre álló kereteket, de remélem, hogy felkelti olvasóink figyelmét és elmennek megnézni a kiállítást. De nemcsak ezért érdemes megnézni, hanem a többi különleges látnivaló miatt is.

Nem csak ezek a regényes történetek olvashatóak, láthatóak a tárlaton. Valóságos menyasszonyi ruhák következnek a termekben, egyik ámulatból a másikba esünk.

Az első terem 180 évet fog át. A fehér menyasszonyi ruha az érintetlenség, az ártatlanság szimbóluma volt és a férjhez menendő lányok álmai között szerepelt Magyarországon a 18 századtól kezdve kezdett divatba jönni, de elsősorban a főúri körökben, mivel egy-egy ruha elkészítése rendkívül drága volt, csak a gazdagok engedhették meg maguknak. Ezek a különösen drága és szép esküvői öltözékek – ruhák, fátylak, koszorúk tovább is öröklődtek a családokban.

A tizenkilencedik században már egyre jobban elterjedt, a nagy divatcégek széles körben terjesztették. Többen megengedhették maguknak, hogy ilyesmire költsenek. Természetesen a háború nagyon hosszú időre megtörte a szép menyasszonyi ruhák készítését és viselését, de nemcsak azokét. Mégis a vágyakozás a fehér menyasszonyi ruha iránt különös dolgokat is eredményezett: a kiállításon látható egy menyasszonyi ruha, amely ejtőernyőselyemből készült.

Nem elég egyszer megnézni ezeket a gyönyörű ruhákat, én magam is háromszor tértem vissza, hogy eldöntsem, én melyiket választottam volna, ha lehetőségem lett volna menyasszonyi ruhát csináltatni.

A színes menyasszonyi ruhák külön tárlóban vannak és a népviseleteket is, az érdekesebbeket és különlegesebbeket is elénk tárnak.

Az esküvői kiegészítőkön is elcsodálkozik a látogató. Ki gondolná, hogy ennyi minden érdekes és különleges kiegészítő, cipő, fátyol, koszorú készült az esküvőkre! Érdemes azért is végignézni, hogy a jelenlegi öltözékekhez is ötleteket merítsünk

Külön teremben láthatunk egy lakodalmas asztalt megteritve. Egy másik teremben  videókon, ételek készítését lehet megtanulni. És a kiállítás legvégén szebbnél szebb menyasszonyi koszorúkat talál a látogató, amelyek közül bármelyiket a fejére illesztheti, megpróbálhatja, vajon hogyan festene menyasszonyként. Kedves ötlet.

A látogatást befejezve nagy elismeréssel adózunk a kiállítás megálmodójának, megtervezőjének

rendezőjének, dr. Simonovics Ildikó művészettörténésznek. Gratulálunk és a kiállítás elkészítésében, szervezésében részt vevő valamennyi munkatársával együtt további sikeres munkálkodást kívánunk.

Publika Klub

Billédiné dr. Holló Ibolya

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük