Szakmai és kulturális program a Pesti Vigadóban

Dr. Lelkes Péter

Az év első Publika Kul-Túra összejövetelét a Pesti Vigadóban  január 23-án tartottuk, ahol egyszerre nyílt lehetőségünk szakmai programon való részvételre és az Örökítés című kiállítás megtekintésére.

Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet Könyvtárában Vass Johanna könyvtárvezető bemutatta legújabb elektronikus tartalmaikat, amelyekhez az EISZ rendszeren keresztül férnek hozzá, ill. a Springer Kiadótól vásárolt e-könyveket, természetszerűen mind a művészetek és a társadalomtudományok köréből.

Ezt követően az V. emeleti kiállító térben csatlakoztunk az Örökítés című kiállítás záró-rendezvényéhez (finisszázs). A kiállítást Lelkes Péter Munkácsy díjas ipari formatervező, egyetemi tanár, MMA rendes tagja mutatta be Publikás társaságunknak és az MKE Bibliográfiai Szekció néhány tagjának, akik csatlakoztak hozzánk.

A Lelkes család négy generációjának 12 tagja 6 műfajban (festészet, szobrászat, belsőépítészet, fotó, grafika, ipari formatervezés) mutatkozott be. Lelkes professzor úr a tárlatvezetés során egymás után mutatta be családtagjait és alkotásaikat. Édesapja, Id. Lelkes Péter a hatvanas évek végéig festett pedagógiai munkássága mellett, ebből a korszakból látható néhány műve. Édesanyja, Lelkes Dergács Mária gyönyörű akvarelljeivel van jelen a kiállításon. A testvérek, István és András festményeit, László fotóit, Mária különböző alkotásait csodálhatják meg a látogatók. Fiának, Márk szobrászművésznek alkotásai, lányai közül Annamáriának, a reklámgrafikusnak plakátjai, Bernadettnek a fotói láthatóak. A negyedik generáció, az unoka, Borbála könyvkötészeti munkáival és az unokaöcs, Gergely festményeivel jelentkezik. A hét művészeti ág darabjai jól tagoltan, ám az összetartozás egységét mutatva jelennek meg, dicsérve Sára Ernő kiállítás szervező munkáját.

Ízelítőül néhány fotót a tárlatról a galériában mutatunk be.