Egy kis nyelvtan óra.

Oltakozik

 

Egyik kedvenc televíziónk beszélgetős műsorában szereplő orvos az „oltakozik” szó használatáért gúnyolta Dr. Müller Cecilia tiszti főorvost. Valóban, egy ilyen módon képzett szó a magyar nyelvben szinte példátlan, amint az alábbi néhány sorból látható:

 

Az Operatív törzs rendszeresen találkozik, értekezik és tanácskozik. Rendelkezik a teendőkről, ennek köszönhető, hogy az ország sikeresen védekezik a járvány ellen. Persze, ha alkalom kínálkozik, az ellenzék rögtön vitatkozik és ítélkezik. Hadakozik, vagdalkozik és siránkozik. Nyilatkozik, hogy a kormány feleslegesen költekezik. Tiltakozik és arra hivatkozik, hogy nem fogadták el a javaslatukat, amely erre vonatkozik.

 

Bár ezeken már senki sem csodálkozik, ez a státusukból következik. Mára már több vakcina is itt sorakozik, amely hatásos a vírus ellen. De sok ember nem barátkozik meg az oltás gondolatával, és elfelejtkezik arról, hogy a többiek ellen is vétkezik, aki nem jelentkezik oltásra. Aki felelősen gondolkozik, az vállalkozik az oltásra és csatlakozik az arra várókhoz. Sok nagy cég adakozik is, hogy segítse a kampányt. Viszont, sajnos, az oltóanyag terén hiány mutatkozik. Számos ország

várakozik arra a napra, amikor megérkezik a vakcina.

 

Persze, aki unatkozik, azzal szórakozik, hogy mondvacsinált nyelvészeti problémákkal foglalkozik. Pedig tulajdonképpen csak azért támadják Müller Ceciliát, mert naponta imádkozik, ahelyett, hogy rendszeresen bérmálkozna.

 

 

A járvány megállás nélkül járja a világot. Onnan a név járvány.

Ha nem járna, állvány lenne.

(Ismeretlen)

 

 

 

 

  • Először is nagy tisztelője vagyok a Főorvosnőnek, s nemcsak azért, mert imádkozik, meg nyílóvánosan megvallja hovatartozását a nyakában lévő kereszttel, hanem azért is, mert nyugodt véleményével sok embert – hiszem – megnyer az oltakozásra. Kérek mindenkit, próbálja követni a jó példát és másokat is vegyen rá az OLTAKOZÁSRA4 .

    • admin szerint:

      Tökéletesen egyetértek! Bárcsak sok közszereplő lenne határozott, egyenes, emberszerető! Talán javulna egy kicsit a világ, a közösségek összetartása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük