Húsvét, a Feltámadás Ünnepe

Kedves Barátaim!

Különös Nagyböjtöt éltünk, élünk át, Nagypéntek van, amikor ezt a jegyzetet írom, a Máté passiót közvetítette a Duna Tv, ott néztem. Régebbi felvétel volt. Csak ott nézhettük, hallgathattuk, a Bazilikában, ahol korábban a felvétel készült ma nem volt szertartás, nem voltak hívők. Hívők holnap sem, Húsvétvasárnap sem lesznek, feltámadási körmenet sem lesz. Nem lehet gyülekezni, csoportosulni a koronavírus járvány miatt. Veszélyben vagyunk, egy parányi vírus támadja testet, a tüdőt, könyörtelenül szaporodik és legyőzi az embert. De legyőzheti-e a lelkünket?

Ideje van annak, hogy a nagyheti szertartások alatt, a szenvedéstörténetet hallgatva, megvizsgáljuk magunkat, életünket, cselekedeteinket. Vajjon helyes úton járunk, helyes értékeket helyezünk előtérbe, nem hamis bálványok csábításának engedünk?

Igen itt az idő, tegyük ezt, és tegyük ne csak magunkban, hanem szeretteinkkel, barátainkkal együtt is. Személyesen ugyan ennek korlátai vannak, de vannak technikai eszközök, amelyeket néha kárhoztatunk, de most jó szolgálatot tesznek.

Én is így osztom meg gondolataimat és húsvéti jókívánságaimat:

Legyen áldott ünnepünk, segítsen bennünket az Úrjézus,

 

„Mert megölhették hitvány zsoldosok

és megszűnhetett dobogni szíve-

Harmadnapra legyőzte a halált,

Et resurrexit tertia die.                   Pilinszky