Malonyai Arborétum

.

2016. május 10-én, kedden a Publika Kul-Túra sorozatunk keretében a . Rhododendronok  virágzásának megtekintésére indultunk reggel autóbusszal a Hősök teréről.

Útunk először  Érsekújvárra vezetett, ahol kedves kolléganőnkkel Weiss Mártával találkoztunk. Ő hosszú éveken át a városi/járási könyvtárat igazgatta, jó ismerője nemcsak a könyvtáraknak, hanem szülőföldje nevezetességeinek is. Ő volt segítségemre tanulmányutunk előkészítésében, szervezésében, jött velünk és ahol szükségünk volt rá, ellátta a tolmács feladatát is. Itt is köszönetet mondok alapos, körültekintő munkájáért.

Érsekújvárt elhagyva  Nagysurány útvonalon haladtunk Aranyosmarótra, hogy a Malonyai Arborétumot  és az Ambrózy-Migazzi kastélyt meglátogassuk.

A Malonyai Arborétum létrejötte két lelkes embernek köszönhető, az egyik gróf Ambrózy István a másik a tudós kertész Josef Misak.

Ambrózy István Vas megyei családi birtokon Tana községben nőtt fel, a természetet itt ismerte és szerette meg. Édesanyja Erdődy Agáta grófnő volt, aki az Erdődy-család kertészkedő szenvedélyét örökítette át fiára. Leginkább a botanika varázsolta el, ilyen irányú tanulmányokat folytatott Bécsben, Löwenben és Budapesten. Külföldön jogot tanult, sokat utazott, így ismerkedett meg egy-egy mediterrán régió, illetve speciális mikroklímájú térség (például Anglia, Algéria, a Genfi-tó) gazdag növényvilágával. A botanikával csak kedvtelésből foglalkozott, földbirtokos, országgyűlési képviselő, felsőházi tag volt egy személyben. 1892-ben feleségül vette Migazzi Antónia grófnőt, nevének második tagja innen származik. Felesége felvidéki, malonyai birtokán próbálkozott növények százainak telepítésével, botanikai kísérletezéssel. 1914-ben hazautazott édesanyja temetésére – és a háború illetve a trianoni békeszerződés után soha többé nem tért vissza félbe maradt munkájához. 1922-1933 között hozta létre Kám község mellett a jeli arborétumot.

Sírhelyét ő maga jelölte ki az arborétum közelében, kriptáján olvasható jelmondata, amely fő életcéljával megegyezett: Semper vireo – örökké zöldellek.

A Malonyai arborétum fejlesztése a gróf távozása után Josef Misák gondjára maradt, Ambrózy-Migazzi gróf tanácsokkal, útmutatással folyamatosan ellátta, egészen 1933-ban bekövetkezett haláláig. Josef Misák nagy erőfeszítések árán fejlesztette a parkot, őt tanítványa Josef Richtár követte. Anyagi támogatás nélkül próbálta fenntartani.

Nagy veszteséget a II. világháború alatt szenvedte el a faállomány, amikor a kastélyban német csapatok tartózkodtak és a fákat véderőre használták. 1947-ben végül a birtokot államosították és 1953-ban a Szlovák Tudományos Akadémia fennhatósága alá került és jelenleg is ide tartozik.

 Az Akadémia botanikai intézete a kastélyban működik. Irodák, egy fogadóterem és egy Ambrózy emlékszoba helyezkedik el, ez utóbbi látogatható. Kérésünkre mi megtekinthettük a könyvtárat is, amelynek állománya elsősorban a kutatást szolgálja. Egy csekély része származik Ambrózy –Migazzi István gyűjteményéből.

 

Az Arborétum területe 67 ha, ebből 40 hektár az Ambrózy Park.  Nagy részét sikerült végigsétálni, gyönyörködni a szebbnél szebb fákban, bokrokban.

A park eredetileg tölgyes-gyertyános ültetvény volt, az örökzöldes arborétum megalapításakor ezeket a fákat kivágták. Néhány példány megmaradt, ezek nagyon szépek.

Gyönyörű a babérmeggy gyűjtemény, igen gazdag gyűjtemény található a magyalokból. az alacsony bokroktól kezdve a hétméteres fákig.

Mahonia fajták Észak-Amerikából, borbolyák Kínából, de sétánkon a legszebb látványt a rhododendron bokrok nyújtották, mivel éppen teljes virágzásban láthattuk. Hiszen éppen ezért igyekeztünk ebben az időszakban odalátogatni.

Íme néhány szépség.

Szerencsénk volt, mert a reggel óta bennünket kísérő eső a parkbéli sétánk alatt elállt, még a nap is kibújt a fellegek közül- egy órácskára. A többi sétát bizony esernyővel a kezünkben tettük meg.

Ezután a jól megérdemelt ebédet a Tekovska Kuria nevű vendéglőben fogyasztottuk el A hely érdekessége, hogy vendéglő melletti farmon juhtenyészet, pékség is található. Friss tejtermékeket, sütőipari termékeket lehet vásárolni. A mi ebédünk juhtúrós galuska – nálunk sztrapacska néven ismert finom étel volt, jóízű sörrel öblítettük le.

Útunkat Garamszentbenedekre folytattuk

 a bencés kolostor meglátogatására.

 A kolostoron jelenleg teljes felújítás folyik, így csak a templomot tudtuk megtekinteni.

 A gótikus templom a közép-európai kora gótika egyik legszebb emléke, főkapuzata a jáki templom bejáratának szépségével vetekszik. Tornyai 48 m magasak. A Szent Vér kápolnát 1489-ben építették, benne a II. Pál pápa által Mátyás királynak adományozott Szent Vér ereklye díszes ereklyetartójában (Veronika kendőjének egy darabja), valamint Szűz Mária kegyszobra. A kápolna búcsújáróhely

Az 1881. évi tűzvész után Simor János hercegprímás helyreállíttatta a templomot, és az ún. garamszentbenedeki úrkoporsót Esztergomba szállíttatta, ahol mai is látható a Keresztény Múzeumban. Az úrkoporsó Krisztus-szobra (a korpusz) viszont ma is Garamszentbenedeken látható.

A templomban hálát adtunk a szép, élménydús napért és azért, hogy mindnyájan épségben hazaérjünk. Ez meg is történt, vidáman elbúcsúztunk, abban a reményben, hogy hamarosan újabb utakra indulhatunk.

Billédi Ibolya

.