Ezt nézzétek. Kirándulás az Animával

Nádasdladány- Székesfehérvár

Szombati kirándulásunk remekül sikerült, az Anima tours beváltotta reményeinket. Mi ,Publikások szép csoportot alkottunk, a fél buszt foglaltuk el, nagyon kényelmes, szép tiszta busz állt az utasok rendelkezésére.

Fél 9-kor indultunk a Batthyány térről, első állomáshelyünk Nádasdladány, a program a Nádasdy kastély megtekintése 10 órakor kezdődött. Előtte a parkban sétálgattunk, csodálva a gyönyörű növényzetet és az ápolt pázsitot

A kastélyt kitűnő vezető mutatta be, ismertetve a család történetét és az építészeti, berendezési szépségeket.

A Tudor stílusú kastély az 1870-80 –as években épült. A legenda szerint a Nádasdy család ősei között angol lordok is voltak, bár inkább az építtető házaspár Nádasdy Ferenc és ifjú hitvese, gróf Zichy Ilona elgondolása volt a kastély stílusa, romantikus szerelmük kiteljesedése volt. Ők fogtak hozzá a tervezéshez, a kastély megépíttetéséhez

A kor szokásai szerint a földszinten vannak a reprezentációs helyiségek, az emeleten a családi terek az alagsorban pedig a kiszolgáló személyzet. Érdekesség a házaspár közös hálószobája, szokatlan abban a korban.

smart

smart

Sajnos Zrinyi Ilona nem érte meg a kastély befejezését, fiatalon, ötévi házasság után kolerában elhunyt. Férje mindent úgy fejezett be, mintha együtt lennének. Nádasdy Ferenc egy életen át gyászolta szerelmetes feleségét, és felnevelte három gyermeküket (a négyből születési sorrendben a harmadik félévesen meghalt)

Az épületben sok modern dolgot is bevezettek, légfűtést, vezetékes vizet, villanyt, stb.

A második világháború után a kastély, mint olyan sok másik is tönkrement. Használták mindenre, amire alkalmatlan volt, de állapotára, karbantartására, megóvására senki nem fordított gondot .

Szerencsére a Nádasdyak férfiágon utolsó tagja, az építtető dédunokája, gróf Nádasdy Ferenc (1937–2013), aki 1992-ben Kanadában és az Egyesült Államokban létrehozta a Nádasdy Alapítványt a művészetért és a környezetért. Az volt a kívánsága, hogy állami kézben maradjon a kultúra szolgálatában.

A kastély újjáépítését a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. gondozza

Ezután felkerestük a Sóstó –kilátóparkot, Székesfehérvár szélén a Stadion szomszédságában. Itt a nagyon szépen rendbe tett, ősnövényzettel beteritett területen a tó körül két rövidebb, hosszabb sétaösvény van, Volt, aki a rövidebbet, volt aki a hosszabb utat tette meg. Elvileg a Stadion büfében némi itallal felüdíthettük volna magunkat, de minden zárva volt.

Székesfehérvár Belvárosát az Anima idegenvezetője Békefi György mutatta be az érdeklődő kollégáknak. Többen, mi akik már többször jártunk a városban a séta helyett az Ünnepi Könyvhét székesfehérvári programjára voltunk kíváncsiak.

A Főtéren számtalan esemény zajlott a Vörösmarty Mihály Könyvtár szervezésében. Ebbe is belekóstolhatunk.  Több kiállító is bemutatta az újdonságokat, elsősorban a helyi intézmények kiadványait. Találkoztunk a VMK  igazgatójával , Buriánné Tarró EDittel, akivel felkerestük a  VMK- ban rendezett kiállítást, amely a  KÖZÖTT címet kapta és a Magyar Művészkönyvalkotók Társasága  mutatta be alkotásait.

Szívből gratuláltunk a könyvtár dolgozóinak, akik kitűnő munkát végeztek.

Utoljára, de nem utolsó sorban került sor a Szent István Király Múzeumban a Királyok és Szentek Az Árpádok kora nagyszabású kiállítás megtekintésére. Nem is teszek kísérletet arra, hogy azt a hatalmas anyagot, amelyet 17 terem számtalan tárlójában elrendezve mutatnak be a látogatóknak érdemben bemutassam. Az egyórás tárlatvezetés alatt csak egy futólagos áttekintésre volt alkalmunk, és arra a kívánságra, hogy erről a példás történelmi korral mélyebben is megismerkedhessünk.

Erről szerencsére a SzIKM igazgatósága gondoskodott is, mert a edves látogatók a kezükbe kapták a Kiállítás kisérő kiadványt, amelyben a kiállított tárgyakról történelmi magyarázatokat találunk.

Elismerés és köszönet illeti a kiállítás eszmei és gyakorlati megvalósítóit.

Kirándulásunkat kissé elfáradva, de jóleső érzéssel fejeztük be, a Batthyány téren. Megköszöntük az Anima szervezőinek, kedves és mindent tudó idegenvezetőnknek és a nyugodt buszvezetőnknek a szép, zavartalan kirándulást, azzal búcsúztunk, hogy mielőbb találkozzunk újra.

Budapest, 2022 június 14.     Billédi Ibolya

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük