Ezt olvassátok! A félreértések titkai.

 

Ezt Olvassátok.

Deborah Tannen: Miért értjük félre egymást?

Kapcsolataink a beszélgetési stíluson állnak, vagy buknak.

A könyvtárban böngészve megragadott az egyik könyv borítóján az ajánlás: Mindenkinek szól e könyv, aki szokott beszélni, vagy beszélgetni, de azoknak mindenképpen, akiknek ez már okozott gondot.

Bizony, gondoltam, nem is egyszer kerültem olyan helyzetbe, hogy félreértették, félremagyarázták a szavaimat, vagy a beszédmódot kifogásolták a partnerek.

Az egyik esetben, egy hozzám közelálló hölgynek meséltem éppen valamiről és beszéd közben ezt a kifejezést használtam” ez történt tündérkém”. Mire a hölgy megsértődve szólt: „ne gúnyolódj velem”.

Megütközve kérdeztem: mi volt a gúnyos? A tündérkém, válaszolta. Elképedve hallgattam, hiszen én ezt a kifejezést sokszor használom, és igen kedvesnek tartom. A barátnőmet, kisunokámat többször is így szólítom, de másokat is szólítottam már tündérkémnek. Valamiért az említett beszélgetőtársam ezt magára nézve gúnyosnak találta. Bántott engem és nem is tudtam igazán meggyőzni őt, hogy egyáltalán nem volt szándékomban őt sértegetni.

Néha valóban megalázónak érezzük mások szavait és nem értjük miért beszélnek úgy velünk, ha mi tisztelettel, udvariasan közelítünk hozzájuk.

Bizalmas kapcsolatokban igen gyakran az egyszerű beszélgetések is hamar vitává fajulnak, mert mindkét fél valami mást ért az elhangzottakon, félremagyarázzák a hangsúlyokat, belekötnek egy-egy kifejezésbe.

Debora Tannen alaposan tanulmányozta az emberi viszonyokat, a nézeteltérések, viszályok okait. Megpróbálta rendszerezni a különböző kapcsolatokban kialakult félreértéseket és az ezekből származó problémákat, a válásoktól kezdve a testvérháborúkig. Ezeknek fő okaként a kommunikációs különbözőségeket jelöli meg.

Számtalan példán mutatja be, hogy a kommunikációs problémáknak sok és gyakran súlyos következményei vannak, nem árt, ha tisztában vagyunk ezzel.

Vizsgáljuk felül társalgási magatartásunkat, beszédmodorunkat és vegyük figyelembe a könyvben leírt jótanácsokat.

Szerintem azonban az is jobbá teszi az emberi kapcsolatainkat, ha eleget teszünk a parancsnak” Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat.”

Debora Tannen könyvét elolvasásra, tanácsait megfontolásra szívesen ajánlom.

Billédi Ibolya

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük