Egyszer volt, hol nem volt… A hálapénz

Egyszer volt, hol nem volt….történetek dióhéjban.

A hálapénz

 

A jelenlegi hálapénz intézkedés kapcsán eszembe jutott egy régi, személyes történet. Tizenéves koromban kosárlabdáztam és egy idő után visszerek jelentek meg az egyik lábamon. Az akkoriban használt gyógymódok alkalmazása nem sokat segített. Az orvosi vélemény szerint örökletes az elváltozás,  gyermekvállalás előtt szükséges lenne sebészi beavatkozással megszüntetni az értágulatokat.

Telt-múlt az idő, 20 évesen megismerkedtem a későbbi férjemmel, szerelem, lánykérés….család tervezése. Eszembe jutott a korábbi orvosi tanács a visszér műtétről.  Hallottam egy sebészről, aki nagy gyakorlatra tett már szert és felkerestük a vőlegényemmel egy klinikán. Elvállalta a beavatkozást, méghozzá úgy, hogy helyileg, hét érszakaszon, kis bemetszésekkel operált, felszívódó szálakkal összeöltve. Sokáig figyelemmel kísérte a gyógyulásom. Időközben vidéken élő édesapámnál műtéti komplikáció keletkezett, ez ügyben is tanácsot kértem a sebésztől és segítséget kaptam a továbblépéshez.  Vőlegényemmel szerettük volna valamilyen módon „meghálálni” az orvosnak a lelkiismeretes, kitüntetett  bánásmódot és vásároltunk egy üveg tokaji aszút, díszdobozban. Együtt kerestük  fel a klinikai szobájában a sebészt, köszönetet mondani. Kedvesen, bölcs mosollyal fogadta a próbálkozásunkat: „kérem szépen, nekem nincs sem születés-, sem névnapom, nem fogadhatom el az ajándékukat. „ Távozóban az intézetből, a portástól megkérdeztük, meg tudná-e adni a doktor úr lakáscímét, hogy úgy juttassuk el a hálás küldeményünk. „Kérem szépen, a professzor úr itt lakik a klinikán a padlásszobában.” Puff neki, hazavittük a díszdobozt, nem bontottuk fel, úgy terveztük, hogy első gyermekünk születése után koccintunk majd a nedűvel.

Eltelt egy év, kitűztük a vidéki esküvőnk időpontját és elküldtük a meghívókat.  A sebész doktornak a klinikára címeztük az értesítést. Esküvő, nászút után hazatérve vettük kézbe a dísztáviratokat, jókívánságokat.  Az egyik  üzenet így szólt: „Az égiek adjanak sok boldogságot” Aláírás az orvos neve.

Égi

Jelige: égi

  • Nagyon kedves ez az „üzenet”, Nyilván a doktor úr nem tartott igényt rá. Szerintem egy imával többet lehet nyújtani a segítségért. Az többet érhet mint az üveg itóka. Remélem azóta a kis baba is megszületett, s a mamának se kellett a lábát megoperálni. Jó egészséget és sok boldogságot kívánok szeretettel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük