Ezt hallgassátok Magnificat

Kedves Mind!

Ez alkalommal egy téma 2+1 szépséges megfogalmazására szeretném felhívni a figyelmet: a téma a Boldogságos Szűz Hálaéneke, a Szentírásból vett dicsőítés, a Magnificat.

Magasztalja lelkem az Urat,
és szívem ujjong üdvözítő Istenemben.
Tekintetre méltatta alázatos szolgálóleányát:
Íme ezentúl boldognak hirdetnek az összes nemzedékek,
mert nagyot művelt velem ő, aki Hatalmas:
ő, akit Szentnek hívunk.
Nemzedékről nemzedékre megmarad irgalma azokon, akik istenfélők.

Csodát művelt erős karjával:
a kevélykedőket széjjelszórta, hatalmasokat elűzött trónjukról,
kicsinyeket pedig felmagasztalt;
az éhezőket minden jóval betölti,
a gazdagokat elbocsátja üres kézzel.

Gondjába vette gyermekét, Izraelt:
megemlékezett irgalmáról,
melyet atyáinknak hajdan megígért,
Ábrahámnak és utódainak mindörökké.

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek, miképpen kezdetben,

most és mindörökké. Ámen.

 

 

Sok zeneszerzőt megihletett ez a Lukács evangéliumából származó szép ének, a legismertebbek időrendben: Claudio MonteverdiJohann Kuhnau, Antonio VivaldiJan Dismas Zelenka, Johann Sebastian BachJohn Rutter, Szergej Rahmanyinov, Lajtha László, Vajda János.

 

Először Vivaldi Magnificatját hallgassuk meg. Ez a mű a műjegyzékben az RV 610-es számot viseli. Vivaldi kétféle változatban is elkészítette a művet, alkalmazkodva az aktiális templom zenei adottságaihoz. Az első változat, ami a felvételen hallható 9 tételből áll (7 kórustétel, 1 szóló és 1 duett), amelyet kamarazenekar kísér.

A felvételen, a hazánkban is többször vendégszereplő karmester, régizene szakértő, a híres Jordi Savall vezényel. A művet megszólaltatja az általa alapított énekkar és zenekar, a  La Capella Reial de Catalunya, Le Concert des Nations. A szólisták: Hanna Bayodi-Hirt, Johannette Zomer (szoptán) Damien Guillon (kontratenor), David Munderloh (tenor), Stephan MacLeod (bariton)

Az előadást a Versailles-i kastélyban rögzítették.

https://www.youtube.com/watch?v=kGJYPSSJM7k&ab_channel=AliaVox

***

Bach legnagyobb remekművei közé tartozik a Magnificat (BWV 243). Először egy karácsonyi istentiszteleten szólalt meg, 1723-ban a lipcsei Tamás templomban. A mű két változata ismeretes, az első Esz-dúrban íródott, ma inkább a D-dúr változatot játsszák. Ez a hangnem, valamint a hangszerelés és a gyakori trombitahang fokozzák a darab ünnepi csillogását. A mű kórustételek, áriák és együttesek váltakozásában 12 szakaszra oszlik. Az egyes tételek, túlnyomó részben a szöveg egy-egy mondatára épülnek.

Kétféle felfogásban is megmutatnám ezt a rendkívül népszerű darabot.

Az első felvételen a Holland Bach Társaság remek előadását hallhatjuk, vezényel Jos van Veldhoven.  A szólisták: Julia Doyle és Hana Blažíková (szoprán), Maarten Engeltje (alt),Thomas Hobbs (tenor), Christian Immler (basszus)

https://www.youtube.com/watch?v=EsUWG2axB3w&ab_channel=NetherlandsBachSociety

 

A második felvételen Jordi Savall vezényel, közreműködik a La Capella Reial de Catalunya és a Le Concert des Nations. A szólisták: Hanna Bayodi-Hirt, Johannette Zomer  (szoprán) Damien Guillon (kontratenor), David Munderloh (tenor), Stephan MacLeod (bariton)

A felvétel a Versailles-i kastélyban készült 2013 júniusában.

https://www.youtube.com/watch?v=zK9i1f3l-rU&ab_channel=AliaVox

***

Antonio Vivaldi és különösen Johann Sebastian Bach Magnificatja nagyon népszerű, sokszor hallhatjuk és mindig nagy gyönyörűséggel tölti el a szívet, lelket.

 

Egészen más és szokatlan felfogást tükröz Lajtha László Magnificat (Op. 60.) című kompozíciója. Meglepő és elgondolkodtató a zeneszerző véleménye, amit Solymosi Tari Emőke: Két világ között. Beszélgetések Lajtha Lászlóról c. könyvének 278. oldalán olvashatunk. Magnificat-ja megszületéséről és zenei kifejezésmódjáról így számol be a fiainak írt levélben 1954. szeptember 17-én. „Nem szerettem már régen Bach és a többi mesterek Magnificatjainak harsogó, trombitáló, barokkan-majesztuózus fortéit. Mert hát mi is ez a Magnificat? Mária hála-éneke. […] Mi egyebet mondhat Mária, minthogy hálát ad Istennek anyaságáért. […] Elképzelésemet nem is a zenészektől tanultam, hanem a festőktől. Néztétek Boticelli Magnificatja Madonnájának arcát?

 

Milyen bánatosan mosolyog, finoman, édesen, és mégis megfoghatatlan melankóliával. […] Hangosság, széles gesztus, trombitáló angyalok, mindez nincs az én Magnificatomban. Szelídség, báj, szépség, gyengédség, alázat – az igen.”

 

Remélem, mindenkinek felkeltette az érdeklődését ez az idézet és örömötöket lelitek Lajtha franciás színezetű, a gregoriánt és a magyar népzene hangját idéző kompozíciójában!

A Győri Leánykart Szabó Miklós vezényli, orgonán Hoffmann László játszik: https://www.youtube.com/watch?v=GFh5p_Qc-4M&ab_channel=VariousArtists-Topic

Áldott, békés Ünnepeket kívánok: Gócza Juli

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük