Ezt hallgassátok.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenytől a közelgő Liszt Ünnepig

 

Idén ősszel a hazai zenei élet középpontjában Liszt Ferenc művészete áll.

  1. szeptember 12-19. között Budapesten, a Zeneakadémián került meg-rendezésre a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny.

Számomra régi emlékeket idézett fel ez a verseny. 1961-ben hallgattam végig először a Liszt-Bartók Zongoraverseny fordulóit. Bartók rajongó voltam mindig, de ez a verseny megnyitott a romantikus zene irányába is. Megfogott az a szépség, ami Liszt csillogó, nagyívű zenéjéből sugárzik.

Nagy élmény volt!

Nem kevesebb nyitottsággal és lelkesedéssel ültem végig a mostani versenyt is. Hála az internet adta lehetőségeknek végig lehetett követni a verseny alakulását, az első és második fordulót, az elődöntőt és a döntőt is. 72 jelentkezőből 32-en jutottak be az első fordulóba, köztük négy magyar (Balázs Elemér György, Boros Mihály, Csabay Domonkos, Kovács Gergely).  Nagyon szurkoltam nekik!

Az alábbi linken ma is visszanézhető, visszahallgatható a sok szép előadás https://zeneiversenyek.hu/budapesti-nemzetkozi-zenei-verseny/.

A verseny győztese a 16 éves Kevin Chen (Kanada), második helyezett Giovanni Bertolazzi (Olaszország), a harmadik pedig Kovács Gergely lett.

A gálakoncert teljes programja meghallgatható az alábbi linken: https://www.youtube.com/watch?v=SndOCGiT_AI&ab_channel=Filharm%C3%B3niaMagyarorsz%C3%A1g .

A gálakoncert első részében a 4 döntős előadásában fantasztikus darabokat hallhatunk, és meghallgathatjuk a köszöntőket, és végig követhetjük a díjkiosztót.

A második részben először Kovács Gergely játszotta Liszt Esz-dúr zongoraversenyét, majd Giovanni Bertolazzi az Á-dúr zongoraversenyt, végül az első helyezett Kevin Chen ismét az Esz-dúr zongoraversenyt. Érdemes meghallgatni a gálakoncert teljes felvételét, a művekről is hallhatunk néhány szót Becze Szilvia bevezetőjében.

Október 8-án kezdődik a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál, amely Budapest ikonikus koncerttermeiben és több különleges fővárosi helyszínen várja a kíváncsi nézőket.

A Liszt Ünnep gazdag programkínálata, amelyben a rengeteg premier mellett több formabontó ingyenes esemény is helyet kapott, itt található: https://lisztunnep.hu/programok.

A rendezvénysorozat  két jelentős nyitó eseménye:

Az Art Market Budapest – Nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár,

amely a Bálnában nyit 2021 október 8-án 11 órakor.

 

A Liszt Ünnep nyitókoncertje a Mátyás templomban lesz 

                 8-án este 8 órai kezdettel.

A műsor csodaszép:

Allegri: Miserere
Liszt: Évocation à la Chapelle Sixtine
Mozart: Ave verum corpus
Liszt: Magyar koronázási mise

 

Kellemes zenehallgatást, tárlatnézést és további kíváncsiskodást kívánok, sok szeretettel: Gócza Juli

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük