Ezt hallgassátok. Libera kórus.

Ezt hallgassátok!

A Libera fiúkórus felvételeire szeretném felhívni a figyelmet. Az elmúlt néhány évben a kórus jellegzetes, egyedi hangzásával meghódította a világot. Albumai számos országban mind a mainstream, mind a klasszikus slágerlisták élére kerültek, felvételeik az első tíz között vannak, olyan nagy előadók mellett, mint Andrea Bocelli.

 

Elsőként a kórus karácsonyi lemezéről Christmas Carols with Libera hallgassatok meg egy darabot: A harangok éneke – Carol of the Bells https://www.youtube.com/watch?v=SQadcm_dwEM&list=RDMM&start_radio=1&ab_channel=LiberaOfficial

A Libera kórus mintegy 40 tagból áll. Hét és tizenhat év közötti énekesei Dél-London különböző helyi iskoláiba járnak. Családi és vallási hátterük is különböző. Bár fiúk és énekelnek, magukat mégsem fiúkórusnak, inkább egy alternatív fiúbandának tartják.

Az énekegyüttest alkotó fiúk hétköznapi srácok, azonban a koncertjeiken felhangzó zene rendkívüli.

A kórus elődje a Szent Fülöp templom kórusa volt. Később a nevük Angel Voices, azaz Angyali Hangok lett. 1999-től Liberaként ismertek, és az Egyesült Királyság klasszikus slágerlistáinak legfelső szintjén állnak.

A fellépéseken viselt lefolyó, fehér köntös a védjegyükké vált.

A kórus alapítója, megálmodója, vezetője Robert Prizeman (1952-2021) orgonista, kórusvezető, zeneszerző, zenei rendező, aki fantasztikus energiával, tudással és szeretettel formálta, alakította, építette fel ezt a csodát.  A Libera egyedi hangzásvilágát R. Prizeman teremtette meg, felhasználva az egyházzenei hagyományok, a szárnyaló magas hangok, valamint a kortárs popzenei texturák és harmóniák adta lehetőségeket.

Tevékenységükhöz az anyagi fedezetet egy nonprofit brit szervezet biztosítja.

A kórus egyedülálló, különleges atmoszférát sugárzó feldolgozásaival milliók fülét és szívét hódította meg.

Ave Maria felvételük 2019-ben készült Hollandiában, a leideni Pieterskerk-ben: https://www.youtube.com/watch?v=91ucurJ4yAw&list=RDMM&start_radio=1&rv=oNxsgJ1p_t4&ab_channel=LiberaOfficial

A fenti információkat a honlap http://libera.org.uk alapján állítottam össze. Sok felvételük van, melyek elérhetők a honlapon, valamit a youtube csatornán.

Végül még egyet kiemelnék a gazdag repertoárból: Salve Regina

https://www.youtube.com/watch?v=F3oqzcIFVJU&list=RDMM&index=7&ab_channel=LiberaOfficial

További szép adventi napokat kívánok, szeretettel:

Gócza Juli

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük