Kövi Szűz Mária kegyhely

Utólag a füstbement útról.

 

A Publika utazásunk tervei között szerepelt, hogy szeptember 26-án a márizelli Bazilikában részt veszünk, aki akar, a vasárnapi szentmisén, kérni a Magyarok Nagyasszonyának segítségét ebben a „koronás” időben. Az utazásunkat sajnos le kellett mondani, az okok ismeretesek. Különösen fájlaltam, hogy a máriazelli kegytemplomi imánkat sem mondhattuk el.

Tudomásomra jutott, hogy pont ezen a vasárnapon az óbudai Kövi Szűz Mária templombúcsúját ünnepelik, amelyet azért halasztottak el a szokásos időpontról, szeptember 8-ról, mert Mohos Gábor püspököt kérték fel a mise celebrálására egybekötve egy emléktábla felavatásával és ő erre az időpontra tudta vállalni.

Ennek nagyon megörültem és elmentem vasárnap a Kövi Szűz Mária templombúcsúra, együtt ünnepelni, imádkozni a plébánia közösségével.

A templomnak legendás története van.

Az 1811. évi Duna-áradás egy Mária-képet sodort magával, amit  Bauer Jakab, óbudai kőfaragómester  kihalászott, és az Aquincumba vezető római vízvezeték megmaradt pilléreinek egyikére erősített.

Innen származik a „Máriakő” (Mária am Stein) elnevezés. A szájhagyomány szerint a mester a lovaival küszködve próbálta az áradó vízből kivezetni a kocsiját, amikor a kerekek a képben megakadtak és a lovakat meg tudta fékezni. A mester ezt csodás megmenekülésnek tartotta és a képnek egy vasráccsal ellátott tartóládát készített.

A kép Lucas Cranach innsbrucki Madonnájának változata. A környékbeli hívek Maria am Stein, Kövi Mária néven, tisztelettel veszik körül.

1843-ban megújítják a kép foglalatát, és e szöveggel látják el: „Sieh, o Mensch und besuche Maria auf den Stein; kommt zu mir in allen Noten und ich will euer Trost sein. 1843.” (Lásd ó ember és keresd fel a Kövi Máriát. Jöjjetek hozzám minden bajotokban, és én megvigasztallak benneteket.)

A kegykép közelében 1865-ben kis kápolna épül Mária neve tiszteletére. 1965-ben, a kápolna fennállásának 100. évfordulója alkalmával az eredeti képet a sekrestyében helyezik el, a Mária-kőre másolata kerül.

 

Ma már egy nagyon szép, többszörösen kibővített templomban zajlanak a vallási szertartások, a sok hívő nemcsak a környékről gyűlik össze a kegytemplomba, távolabbról is sokan felkeresik a Kövi Szűz Máriát.

Szeretettel ajánlom, mindenkinek, látogassák meg a Kövi Szűz Mária kegyhelyet.

 

Billédi Ibolya

 

  • Téglási Ágnes szerint:

    Nem ismerem ezt a templomot, de a története nagyon megfogott, úgyhogy el fogunk menni megnézni. Köszönöm az ismertetést.

    • admin szerint:

      Nagyon örülök, hogy a gyertyácska, amit a Kövi Szűz Máriához gyújtottam, hívogató lett!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük