Ezt olvassátok Karácsony a börtönben.

Karácsony a börtönben.

Szilveszter napján a Kövi Szűz Mária kápolnában a reggeli szentmisét szokás szerint Bajzáth Ferenc Atya celebrálta. Prédikációja közben azzal lepte meg a híveket, hogy felkért egy kedves házaspárt arra, hogy számoljanak be  a Szegedi Csillagbörtönben tartott karácsonyi ünnepségről.

A házaspár, Gabi és Dénes a Mécses Szeretetszolgálat keretében szervezi a  pasztorációs szolgálatot a magyarországi börtönökben. A négygyermekes szülők hét éve csatlakoztak  a Magyar Börtönpasztorációs Társasághoz, az 1991-ben alakult non-profit támogató szakmai szervezethez, amely a hazai börtönökben fogvatartottak lelki gondozását, valamint utógondozását vállalja fel.

A börtönpasztorációs munka jelentős társadalmi tevékenység, civil és egyházi önkéntesek széles körű tevékenységek keretében segítik a börtönben élők fizikai és lelki jobbulását. A Társaság képviseli a Mécses-lelkiséget, és szervezi, összefogja, koordinálja a tagok önkéntes munkáját.

A Mécses Szeretetszolgálat vezetősége háromtagú, három éve elnöke Gabi, ( dr. Tarján Gabriella) aki szívesen vállalkozott arra, hogy beszéljen a saját, munkatársai és a 150 önkéntes társ munkájáról.

Az önkéntes munka kiemelkedő része a levelezés a rabokkal. Ez nagy segítség azoknak az embereknek, akik elzárt térben élnek és kapcsolataik nagyon beszűkülnek. Különösen azoknak a raboknak, akik már korábban elvesztették a családjukat. A levelezés nagy segítség a reszocializációhoz.

A rabok között nagy az érdeklődés a levelezésre, ezért a szervezők arra kérik a segítőkész embereket, hogy csatlakozzanak ehhez a mozgalomhoz. Amennyiben valaki vállalkozni szeretne erre a szolgálatra az alábbi e-mail címen lehet jelentkezni mecsekbp@gmail.com

A civil élettel való kapcsolat elősegíti a rabok reálisabb elképzeléseit a szabadulás utánra, segíti, hogy felkészülhessenek a megújulásra.

A levélben meg kell adni az elérhetőséget,esetleg rövid bemutatkozást. A legfontosabb közölni a levelezőszolgálatra való jelentkezést. Ezután a szervezők megírják a szükséges információt, többlépcsős felkészítő programot szerveznek, ami a végleges döntéshez szükséges.

A börtönpasztorációhoz önkéntes munkával is lehet csatlakozni, vagy adománnyal segíteni a munkát. Az adományok sok fontos tevékenység alapját és kiszélesítését képezik.

Adományokat az alábbi számlaszámra lehet küldeni:

CIB Bank 10700323-69393668-51100005  Adószám: 19084121-1-13

Gabi előadásában megindító volt hallani arról a karácsonyi ünnepségről, amelyet a Csillagbörtönben lakó fogvatartott levelezőiknek szerveztek. Azokat a rabokat, akiket nem tudtak meglátogatni, apró tárgyi és lelki ajándékokkal lepték meg, amely igen nagy hatással volt a megajándékozottakra és az ajándékozókra,  különösen a hosszú távra elítéltek körében is. Húsz börtönbe  küldtek ajándékot, 879 csomagot 3,2 millió Ft értékben. Nem túlzás talán, ha úgy vélem, nem az anyagi értéke volt a nagyobb.

A Mécses Szeretetszolgálat munkáját az Önkéntes Központ Alapítvány a 2023 Év Önkéntes Programja Díjjal tüntette ki.

Szívből gratulálunk és további eredményes munkát kívánok,  Billédiné dr. Holló Ibolya

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük