A MKV Múzeumban jártunk.

Grand Hotel Royal kiállítás

 

A mi drága Annamarink megint kitűnő programmal lepte meg a Publika Kör tagjait. Be kell vallanom, nagyon szeretek bele kíváncsiskodni szép szállodákba, jó néhányban jártam is már, de ez különleges volt. Savát-borsát Meskál Tibor jóízű humora, érdekes történetei, színes egyénisége adta. Óbudán, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban jártunk szeptember 5-én, a Grand Hotel Royal kiállításán.

Az Erzsébet körút 43-49. alatt található ma ötcsillagos Corinthia Hotel 1896-ban, a millenniumra nyitotta meg kapuját a nagyközönség előtt. Néhány évvel korábban még a Duna-csatorna ötletével kacérkodtak a város vezetői, majd fordult a kocka és a mai belváros legfontosabb útvonala lett a nagykörút. A telkeket kiparcellázták és elvárták a tulajdonosoktól, hogy egy nagyváros elegáns útjához méltó épületeket építtessenek. A König Gasséról Királyra magyarosított utca sarkán épült meg – Ray Rezső tervei alapján francia reneszánsz stílusban – a Glück testvérek és társaik megálmodta 350 szobás szálloda Európa akkori legnagyobbjaként. A francia állam ajándéka a homlokzat négy szobra – tavasz, nyár, ősz, tél –, azt a jókívánságot szimbolizálják, hogy a szálloda minden évszakban legyen sikeres

.            

Meskál Tibor és a Grand Hotel Royal kiállítás      Herendi tányér és menű a régi időkből

Elszállt az idő! Villanyvilágítás, lift, telefon várta a millenniumi ünnepségsorozatra érkező vendégeket. Több étterem, kávéház, bálterem, tárgyaló és társalgók álltak rendelkezésére az ide bejelentkezőknek, illetve a betérőknek. A Lumére fivérek csuda találmánya, a mozi is hamar (London és Párizs után Európában harmadikként) megvetette a lábát itt, a bálteremben működött a Royal Apolló, majd a Vörös Csillag Filmszínház.

A rendszerváltás után bezárták a korszerűtlenné vált szállodát, amely néhány évig Csipkerózsika álmot aludt, hogy 2003-ban csodás ifjú hölgyként, a máltai csoport Corithia Budapest Hoteljeként keljen új életre.

Hipp-hopp, eltelt több mint 125 év, itt volt hát az ideje ezt megmutatni egy kiállítás keretein belül.

         

Szállodai enteriőr Herendi, Royal emblémás jégvederrel Herendi, Royal emblémás mosdótál, kancsó

Mikor a Royalt bezárták meg lehetett vásárolni a berendezési tárgyait, felszereléseit, edényeit stb. Ezeket a kincseket adták most kölcsön a kiállítás idejére új tulajdonosaik, akik egykor a szálloda vezetői, alkalmazottai voltak. Egytől egyig a Royal, a szállodaipar szerelmesei, akiknek gyakorlatilag ez volt az életük. Élükön természetesen Meskál Tiborral, aki nemrég ment nyugdíjba a Corinthiából. Azt füllentette, már 80 éves – egy szavát sem hittük, persze –, és ontotta magából a jobbnál jobb sztorikat a híresebbnél híresebb vendégekről és persze a szállodaipar minden csínja-bínjáról, a szállodai személyzet összetételéről, arról, miért volt hasznos a csőposta, miért találták ki a koloncot (hogy ne lehessen véletlenül elvinni a szobakulcsot). Hallhattuk a vesztegzár a Grand Hotelben első kézből való igaz történetét, amelyet egy félrediagnosztizált bőrkiütés miatt rendeltek el három hétre 1963 augusztusában. Láttuk kiállítva, milyen sokféle evőeszközök és asztali eszközök voltak régebben használatban (pl. kagylónyitó, szőlőmosó állvány, grill nyárs, sörmelegítő stb.). Voltak berendezett enteriőrök, szoba, illetve hálószoba részletek Herendi, Royal emblémás mosdótállal, kancsóval, jégvödörrel, társalgó televízióval, recepció csengővel, dátum pecsételővel, vendégkönyvvel, vendég értesítő táblával, valuta árfolyam táblával. Egy vitrinben a Royalról kiadványok, könyvek voltak összegyűjtve, köztük a The most famous hotels in the world sorozatban megjelent Grand Hotel Royal Budapest című meglehetősen vaskos könyv.

Recepció vendégkönyvvel, kulcskolonccal, csengővel, dátumbélyegzővel

 

The most famous hotels in the world

Nagyon jó lenne, ha meg lehetne beszélni Meskál Tiborral, vigyen minket körbe a szállodában.

Benczekovits Beatrix

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük