A könyvek által ment a világ elébb

Könyvajánló

˝Ment-e
A könyvek által a világ elébb? ˝

Kérdezi Vörösmarty A gondolatok a könyvtárban című híres versében. Olvasók, könyvtárosok hittel valljuk, igen!  Én is ezért választottam annak a rovatunknak címéül, amelyben könyveket szeretnék bemutatni és ajánlani.

Az első könyvnek, amelyet ismertetni szeretnék a szerzői, nemcsak ebben az állításban hisznek, hanem abban is, hogy a könyvek amellett, hogy a világ javára válnak, az embert, az egyént magát is szolgálják. A könyv, az olvasás jótékony hatással van a személyiség kialakulására, fejlődésére, segítséget nyújt szellemi, lelki problémák orvoslására.

           A BIBLIOTERÁPIA KÖZELRŐL című műben Bartos Éva és szerzőtársai, Horváth Judit, Magyarné Fekete   Katalin     bemutatják az elméleti tanulmányokon, külföldi gyakorlati tapasztalatokon alapuló saját módszerüket, amelyet a biblioterápia ismereteinek elsajátítása és a gyakorlatban való alkalmazása céljából dolgoztak ki.

A biblioterápia egyszerűsített meghatározása: „Válogatott olvasmányok használata terápiás célokra a gyógyításban és pszichiátriában; valamint segítség a személyes problémák megoldásában irányított olvasással”.

A biblioterápia hazai megismertetésében Bartos Évának kiemelkedő szerepe van. A kezdeti lépésektől kezdve az Oláh Andor Biblioterápiás Társaság megalapításáig elméleti és gyakorlati munkával fáradozott a bibliterápia széleskörű hazai elterjesztésében. A Biblioterápia közelről című könyvben Szávai Ilona készített interjút Bartos Évával, amiből megismerhetjük a biblioterápia kialakulásának és jelenlegi helyzetének állapotát, a vele foglalkozó intézményeket, lehetőségeket is.

A Bibliográfia közelről bemutatja „ A szentendrei modell” –t is, amely egy komplett képzési program, megírják a megvalósítása során összegyűjtött tapasztalatokat, a szakemberek és a képzésen részt vevők véleményét.

 

Olvasásra ajánlom, szakembereknek és könyvet szeretőknek, olvasóknak. Billédi Ibolya

 

A biblioterápia közelről. A szentendrei modell.

Szerk. Bartos Éva. Pont Kiadó. Bp. 2020.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük